yeezy boost 350 v2 confirmed app info adidas yeezy 350 boost v2 november 23 releases adidas yeezy boost 350 v2 black red release date update adidas yeezy boost 350 v2 black red adidas yeezy boost 350 v2 blackred drops tomorrow adidas yeezy boost 350 v2 red green copper early links adidas Yeezy Boost 350 V2 Glow in the Dark buy black friday yeezy boost 350 v2 yeezy 350 v2 drop black friday yeezy mafia atakuje ponownie adidas yeezy adidas yeezy boost 350 v2 black red toddler sizes adidas yeezy boost 350 v2 black red release date adidas yeezy boost 350 v2 black friday adidas yeezy boost 350 v2 black friday adidas yeezy adidas yeezy boost 350 v2 core blackred early links adidas yeezy boost 350 v2 zebra 2892 adidas Yeezy 350 Boost V2 Beluga Solar Red adidas yeezy boost v2 350 black white red

ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОНСКИТЕ КОМУНИКАЦИИ

 Правна анализа на законот

 1. Назив на закон и број на Службен весник (последна измена или дополнување)

Закон за електронските комуникации („Службен весник на Република Македонија“ бр. 39/2014 и 188/2014

 1. Дали законот предвидува собирање на лични податоци и во која форма? (евиденција, регистар, база)

Евиденција за сите воспоставени претплатнички односи;

Евиенција од службите за информации;

Телефонски именик.

 1. За која цел е предвидено собирањето на личните податоци? Дали целта е јасна?

Вршење на телекомуникациски услуги.

 1. Кои категории на лични податоци се предвидени? Дали обемот одговара на целта?

Операторите можат да ги добијат следниве податоци од нивните претплатници:

 • име или назив на претплатникот,
 • матичен број за физички лица и даночен и регистарски број за правни лица,
 • дејност на претплатникот,
 • адреса на претплатникот,
 • претплатнички број,
 • академска титула или професија и
 • врз основа на плаќање, дополнителни податоци, под услов тоа да не ги загрозува правата на трети лица.

Податоците наведени можат да се користат само за:

 • склучување, надзор и престанок на претплатничките договори,
 • наплата на услугите,
 • подготовка и издавање на телефонски именици согласно овој закон и
 • други цели согласно со овој закон, а врз основа на добиена согласност од претплатникот.
 1. Кој првично ги собира податоците? (компанија, институција)

Телекомуникациски оператор.

 1. Дали за некоја категорија на лични податоци е предвидена согласност од субјектот за нивна обработка?

Да. За достапноста во телефонскиот именик.

 1. Дали се предвидени јасни и конкретни рокови на чување на личните податоци?

Да.

 1. Дали постои посебен член за заштита на личните податоци кој јасно укажува на примена на технички и организациски мерки?

Во уредувањето на дефинициите на Законот е предвидено дека нарушување на безбедност на личните податоци е нарушување што доведува до случајно или незаконско уништување, губење, промена, неовластено откривање или пристап до лични податоци кои се пренесуваат, чуваат или на друг начин се обработуваат во врска со обезбедувањето на јавни електронски комуникациски услуги.

Заштитата на личните податоци е едно од начелата на дејствувањето на Агенцијата за електронски конуникации. Истовремено, предвидено е дека АЕК во соработка на ДЗЛП ќе ги уреди правилата за обработка на личните податоци.

Во член 167 и 168 е уредена заштитата на претплатникот во случај на нарушување на безбедноста на личните податоци како и доверливоста на податоците.

Материјата на заштита на лични податоци е уредена и кога станва збор за телефонскиот именик како јавна книга.

 1. Дали обработката на податоците предвидена во овој закон е или треба да е поврзана и со примена на друг закон?

Закон за облигационите односи.

 1. Дали постојат исклучоци за обработка на чувствителни лични податоци? (ЕМБГ, биометрија, видео надзор)

ЕМБГ.

 

Преземи го законот .pdf / Назад до анализите

air jordan 8 aqua black friday 2015 air jordan 8 air jordan 9 air jordan 9 air jordan 9 air jordan 9 black red white 2016 release air jordan 9 air jordan 9 product pol 7383 Buty koszykarskie Hyperdunk 2015 PRM.html product pol 5467 Hyperdunk 2013.html nike hyperdunk 2013 product pol 8040 Buty koszykarskie Hyperdunk 2015 Low Limited.html nike hyperdunk 2015 low nike air foamposite pro nike air foamposite pro nike air foamposite pro nike air foamposite pro pure platinum nike air foamposite one usa pierwsze zdjecia nike air foamposite one olympic product pol 6791 Buty koszykarskie Air Foamposite Pro.html
adidas eqt black pack release info adidas originals eqt black pack adidas originals eqt black pack adidas eqt support black pack releasing soon where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra ba7496 adidas eqt support adv pk zebra primeknit adidas eqt support ultra boost turbo red white adidas eqt support ultra boost turbo red adidas eqt support adv black turbo red adidas eqt support ultra boost turbo red adidas eqt support ultra whiteturbo adidas originals eqt support 93 camo turbo red adidas eqt running support 93 primeknit og colorway adidas eqt running support 93 primeknit white teal chartreuse red black