yeezy boost 350 v2 confirmed app info adidas yeezy 350 boost v2 november 23 releases adidas yeezy boost 350 v2 black red release date update adidas yeezy boost 350 v2 black red adidas yeezy boost 350 v2 blackred drops tomorrow adidas yeezy boost 350 v2 red green copper early links adidas Yeezy Boost 350 V2 Glow in the Dark buy black friday yeezy boost 350 v2 yeezy 350 v2 drop black friday yeezy mafia atakuje ponownie adidas yeezy adidas yeezy boost 350 v2 black red toddler sizes adidas yeezy boost 350 v2 black red release date adidas yeezy boost 350 v2 black friday adidas yeezy boost 350 v2 black friday adidas yeezy adidas yeezy boost 350 v2 core blackred early links adidas yeezy boost 350 v2 zebra 2892 adidas Yeezy 350 Boost V2 Beluga Solar Red adidas yeezy boost v2 350 black white red

Резиме

Целта на истражувањето на законските и на институционалните рамки во Република Македонија во однос на приватноста беше да се оценат состојбата и можностите што тие ги нудат за заштита на индивидуалната приватност на граѓаните, но и да се понуди референтна рамка и методологија по која во иднина би се спроведувале и други истражувања и проекти во оваа област.

Со идентификување на законите и на подзаконските акти што би можеле да влијаат на правото на приватност, особено на оние во кои е вклучено собирањето, обработката, трансферот и чувањето лични податоци, граѓаните кои не се правни експерти лесно и едноставно може да видат на кои сè начини и преку кои закони и институции нивната приватност би можела да биде загрозена.

Резултати од истражувањето

Експертите се едногласни дека заштитата на лични податоците и приватноста се еднакво важни како и подигнувањето на свеста меѓу граѓаните. Тие се сложуваат дека во Македонија, законската регулатива која гарантира заштита на лични податоци, вклучително и предвидени техничко-технолошки мерки, е на едно солидно ниво, меѓутоа проблемот го лоцираат во примената на законите.

Според мислењата на експертите, во Македонија состојбата со приватноста не е на завидно ниво, но, од друга страна, постојано се подобрува. Тие идентификуваа неколку начини и целни групи, на кои, според нив, најмногу треба да се работи оти состојбата со заштитата на приватноста и личните податоци претставува општествен проблем, кој не смееме да го игнорираме.

Правната анализа на законите открива дека во добар дел од законите нема јасно и прецизно наведени рокови за чување на личните податоци на граѓаните. Исто така, во поголемиот број од законите што предвидуваат собирање лични податоци, не се предвидува и барање согласност од субјектите, но постојат и закони кои речиси не исполнуваат ниту еден критериум за заштита на приватноста и на личните податоци.

Правната анализа утврди дека, сепак, има и закони кои се добро уредени, кои ги почитуваат начелата на Законот за заштита на лични податоци, предвидуваат јасни рокови и цели на собирањето на личните податоци, односно кои ги исполнуваат критериумите на правната анализа, и се во согласност со препораките од Европска унија.

Производ од правната анализа се препораките и по области, но и препораки за секој закон посебно. Препораките укажуваат на одделни членови во законите кои е потребно да се променат или, пак, да се додадат членови кои недостигаат и, преку тоа, би се гарантирала приватноста на граѓаните кога нивните лични податоци се собираат, чуваат, обработуваат и се пренесуваат во согласност со овие закони.

air jordan 8 aqua black friday 2015 air jordan 8 air jordan 9 air jordan 9 air jordan 9 air jordan 9 black red white 2016 release air jordan 9 air jordan 9 product pol 7383 Buty koszykarskie Hyperdunk 2015 PRM.html product pol 5467 Hyperdunk 2013.html nike hyperdunk 2013 product pol 8040 Buty koszykarskie Hyperdunk 2015 Low Limited.html nike hyperdunk 2015 low nike air foamposite pro nike air foamposite pro nike air foamposite pro nike air foamposite pro pure platinum nike air foamposite one usa pierwsze zdjecia nike air foamposite one olympic product pol 6791 Buty koszykarskie Air Foamposite Pro.html
adidas eqt black pack release info adidas originals eqt black pack adidas originals eqt black pack adidas eqt support black pack releasing soon where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra ba7496 adidas eqt support adv pk zebra primeknit adidas eqt support ultra boost turbo red white adidas eqt support ultra boost turbo red adidas eqt support adv black turbo red adidas eqt support ultra boost turbo red adidas eqt support ultra whiteturbo adidas originals eqt support 93 camo turbo red adidas eqt running support 93 primeknit og colorway adidas eqt running support 93 primeknit white teal chartreuse red black