yeezy boost 350 v2 confirmed app info adidas yeezy 350 boost v2 november 23 releases adidas yeezy boost 350 v2 black red release date update adidas yeezy boost 350 v2 black red adidas yeezy boost 350 v2 blackred drops tomorrow adidas yeezy boost 350 v2 red green copper early links adidas Yeezy Boost 350 V2 Glow in the Dark buy black friday yeezy boost 350 v2 yeezy 350 v2 drop black friday yeezy mafia atakuje ponownie adidas yeezy adidas yeezy boost 350 v2 black red toddler sizes adidas yeezy boost 350 v2 black red release date adidas yeezy boost 350 v2 black friday adidas yeezy boost 350 v2 black friday adidas yeezy adidas yeezy boost 350 v2 core blackred early links adidas yeezy boost 350 v2 zebra 2892 adidas Yeezy 350 Boost V2 Beluga Solar Red adidas yeezy boost v2 350 black white red

Говор на Германскиот амбасадор во мисијата на ОН, Харалд Браун, по повод резолуцијата „Правото на приватност“ во ера на дигитализација

На 25 ноември, 2014 година, Третиот комитет на Генералното собрание на ОН усвои Резолуција во која се бара од државите “почитување и заштита на правото на приватност” во ера на дигитализација. Резолуцијата е продолжение на мошне сличен акт што Германија и Бразил го поттикнаа минатата година како реакција на откровенијата на Сноуден. Германија и Бразил го предводеа усвојувањето на Резолуцијата за оваа година, обезбедувајќи притоа триесет и пет земји-подржувачи на истата, вклучувајќи ги овде Куба и Русија, земји кои и не се толку познати како поборници на приватноста на интернет. Во тој контекст,  особено значаен е говорот на Германскиот амбасадор во мисијата на ОН во Њујорк, Харалд Браун за значењето на резолуцијата и придобивките од усвојувањето на истата.

„Минатогодишното разоткривање од страна на Едвард Сноуден иницираше глобална дебатата за заштита на правото на приватност. Во тој контекст, Генералното собрание ја усвои резолуцијата 68/167, предложена од  Бразил и Германија, потврдувајќи дека човековите права мора да бидат заштитени на интернет на ист начин на кој се заштитени и офлајн. Ова е есенцијален, ако не и задоцнет чекор, имајќи ги во предвид новите технички можности за надгледување и прибирање лични податоци како предизвик на правото на приватност и другите човекови права. Понесени од многуте благодети што ни ги носат новите технолошки откритија, треба да се запрашаме за моралните и правните граници на овие технолошки предности и како да ги заштитиме и почитуваме човековите права во тој контекст.“

„Овогодинешната резолуција содржи важни нови елементи, кои во најголема мера се  иницирани од следниве наоди:

  • Како прво се осврнуваме на мета- податоците во контекст на дигиталниот надзор, каде постојат бројни случаи кои укажуваат на тоа колку е лесно да се изготви личен профил со собирање на мета-податоци.
  • Понатаму, резолуцијата ја потврдува одговорноста на приватни субјекти да ги почитуваат човековите права кога работат со лични податоци. Во случаи кога наместо државата, приватни компании ги контролираат и раководат збирките од лични податоци, ова е важен чекор напред.
  • Резолуцијата исто така го потенцира фактот дека самите заштитници на човековите права често стануваат жртви на надзор поради нивните активности.
  • Диспозитивот на резолуцијата укажува дека поединци чие право на приватност е повредено како последица на незаконски или самоволен надзор, траба да имаат пристап до ефикасен правен лек. Ова е одраз на воспоставениот принцип дека ефективна заштита на човековите права мора да вклучува ефикасен правен лек за повреди.
  • На крај, резолуцијата го поттикнува Советот за човекови права да ја разгледа можноста за воспоставување на посебна постапка што ја следи промоцијата и заштитата на правото на приватност. Ние ги вреднуваме претходните напори на Советот за човекови права по ова прашање и веруваме дека една нова, посебна процедура, со вклучување на специјален известувач на пример, може да донесе значаен придонес во дебатата.“

„Останува да се направи уште многу за заштита на правото на приватност во дигитлната ера. Законите и политиките некако сегогаш се чекор назад од технолошките откритија. Сепак, останува наша заедничка обврска да  го почитуваме човековото право за приватност и да ги заштитиме нашите граѓани од повреда на истото . Оваа Резолуција претставува само стартна точка по овој проблем, но и мошне важна со самото тоа што е присутна на агендата на Обединетите нации.“ – истакнува амбасадорот Браун.

 

Линк до оригиналниот напис овде.

air jordan 8 aqua black friday 2015 air jordan 8 air jordan 9 air jordan 9 air jordan 9 air jordan 9 black red white 2016 release air jordan 9 air jordan 9 product pol 7383 Buty koszykarskie Hyperdunk 2015 PRM.html product pol 5467 Hyperdunk 2013.html nike hyperdunk 2013 product pol 8040 Buty koszykarskie Hyperdunk 2015 Low Limited.html nike hyperdunk 2015 low nike air foamposite pro nike air foamposite pro nike air foamposite pro nike air foamposite pro pure platinum nike air foamposite one usa pierwsze zdjecia nike air foamposite one olympic product pol 6791 Buty koszykarskie Air Foamposite Pro.html
adidas eqt black pack release info adidas originals eqt black pack adidas originals eqt black pack adidas eqt support black pack releasing soon where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra ba7496 adidas eqt support adv pk zebra primeknit adidas eqt support ultra boost turbo red white adidas eqt support ultra boost turbo red adidas eqt support adv black turbo red adidas eqt support ultra boost turbo red adidas eqt support ultra whiteturbo adidas originals eqt support 93 camo turbo red adidas eqt running support 93 primeknit og colorway adidas eqt running support 93 primeknit white teal chartreuse red black