Сеул, 10 февруари, 2015 (META) 

Јужнокорејската компанија „Самсунг“ ги предупреди своите купувачи да избегнуваат разговори од лична природа пред „паметните“ телевизори.

Предупредувањето се однесува на гледачите кои на своите телевизори „самсунг-смарт“ користат услуга за гласовна активација.

Во соопштението се наведува дека сличните телевизори „слушаат“ разговори кои се водат пред нив и разменуваат детали со „Самсунг“ или со трети лица.

Предупредувањето е објавено на страницата на магазинот „Дејли бист“, каде е објавен дел од политиката за заштита на приватноста на „Самсунг“ во врска со „паметните“ телевизори поврзани со интернет.

Во тој дел се наведува дека телевизорот ги слуша разговорите на луѓето за да воочи изговорена команда.
„Доколку меѓу изговорените зборови спаѓаат лични или други чувствителни информации, тие податоци се наоѓаат меѓу собраните и се испраќаат на трета страна“, се истакнува во упатството на „Самсунг“.

 

Линк до оригиналниот напис овде.